Koliko je Bišćanima važna smaragdna rijeka Una, vidjelo se na premijeri filma „Ekspedicija na 3 rijeke“ u programu 4. Avantura Film Festivala, u Kulturnom centru Bihać. Gosti su oduševljeno pratili svaku scenu ove avanture na vodi, a posljednje minute filma ispraćene su gromoglasnim aplauzom i ovacijama za produkcijski tim, te glumce.

Adnan Kurtagić, Edin Redžić, Irfan Alijagić i Ervin Duratović

Dokumentarac “Ekspedicija na 3 rijeke” govori o hrabrosti, o avanturi kroz neistražena područja rijeke Une, pritoka Krke i Unca. Režiseri filma su Ervin Duratović i Irfan Alijagić, koji je na svom facebooku profilu premijernu projekciju prokomentarisao sljedećim riječima: „Sinoć smo ostvarili svoje snove… dio njih. Hvala Bihać, hvala dragi Bišćani, hvala prijateljima koji su stigli na premijeru i iz drugih gradova.“

Adnan Kurtagić i Edin Redžić su glavni glumci. Oni sami, bez ičije pomoći i uputa, kreću u avanturu života. Probijajući se kroz zarasle dijelove korita rijeke Une, pritoka Krke i Unca ostvaruju svoj životni san, usput testirajući svoje granice izdržljivosti. Dokumentarac koji prikazuje neprikosnovene ljepote rijeke Une, zaštićeno područje Nacionalnog parka Una i veličanstvene kanjone Unca.