Danas je u Bihaću potpisan sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta Bihać avantura film Festival “Avant &Una” izmedju NP “Una” i udruženja “Bosland” iz Sarajeva. Cilj partnerstva je razvoj filmske industrije i žanrova avanturističkog karaktera, mapiranje grada Bihaća na međunarodnoj filmskoj sceni, te podizanje kvaliteta kulturne i turističke ponude NP “Una” i grada Bihaća.

BIHAĆ, 17. juna – Od 1. do 3. augusta Bihać će biti domaćin prvog medjunarodnog “Bihać avantura film festivala” koji će publici predstaviti sve ono što je žanrovski okrenuto ka avanturi, putopisima, turističkim prestavkama i self-made filmovima.

Bihać avantura film festival je podržao i NP „Una“ u kojem smatraju da su ovakvi projekti od velikog značaja za turističku privredu grada Bihaća i USK. Vjeruju da su upravo projekti ovog tipa samo jedan korak dalje u brendiranju ovog djela BiH kao turističke destinacije “Unaland”, odnosno zemlje vodene čarolije.

Pored dugometražnih i kratkometražnih filmova bihaćka publika moći će pogledati i dokumentarne, dječije, studenske i self-made filmove, a sve vezano za avanturu i atrakciju. Ono što će obradovati ljubitelje filmske umjetnosti je open air na kojem će moći pogledati filmove koji su u tom trenutku hit u svijetu. Planirano je da festival bude takmičarskog karaktera, a grand prix je „Unska sirena“.