Ako ste ljubitelj filma, uzbuđenja u divljoj prirodi i ljepote bosanskih rijeka, onda je Bihać Avantura Film Festival prava lokacija za vas ovoga ljeta. U projekat se uključuje i Naionalni park Una

Prvo održavanje Avantura film festivala pod nazivom “Avant & Una” desiće se početkom avgusta u Bihaću, u organizaciji Udruženja građana Bosnaland iz Sarajeva.

Partner na ovom značajnom projektu je, izvještava RTV USK,  Nacionalni park Una u čijim je prostorijama u Bihaću potpisan sporazum o saradnji. Potpisali su ga Mirsad Ćatić, direktor Avatura film festivala i Amarildo Mulić direktor NP Una.

Ciljevi partnerstva između Avantura film festivala i NP Una u provedbi projekta ogledaju se u promociji i razvoju filmske industrije i žanrova avanturističkog karaktera, podizanju svijesti o vrijednostima filma i kvaliteta kulturne i turističke ponude NP Una i grada Bihaća.

Održavanjem prvog Avantura film festivala koji će u Bihać dovesti filmske radnike iz cijelog svijeta omogućit će internacionalno brendiranje grada kao socijalno osjetljivog, humanog, etabliranog i ekološki osviještenog, sa svjetski vrijednim prirodnim ljepotama NP Una, a prvi “Avant & Una” pomoći će u festivalskom mapiranju Bihaća na međunarodnoj sceni.

Iz Udruženja građana Bosnaland, ističu rekordan broj prijava na festival iz cijelog svijeta, tako da već sad prvi Avantura film festival ocjenjuju uspješnim projektom.

Kako je rekao Mirsad Ćatić, koji živi i radi u Sarajevu, a godinama ne propušta priliku u svoj rodni grad dovesti mnoga kulturna, a sad i filmska dešavanja, samim pokretanjem priče o festivalu, Bihać je doživio svojevrsnu promociju.

Avantura film festival “Avant & Una” će od prvog do trećeg avgusta ove godine dovesti učesnike i filmske uratke iz cijelog svijeta u Bihać, a ujedno im otvoriti nove vidike kroz prirodne ljepote netaknute prirode nacionalnog parka i ovdašnjeg kraja, koji će se ekranizirati i biti predstavljeni na nekom drugom festivalu u drugom kraju svijeta.