Otvorene prijave za Peti međunarodni filmski festival „Avant & Una“

 

Poziv domaćim producentima i autorima da uzmu ućešće sa novim djelima

Treći međunarodni filmski festival „Avant&Una“ održat će se 19-24. augusta ove godine u Bihaću, objavio je organizator UG „Bosland“. Festival nastavlja sa programskim konceptom koji je uspostavljen na prvim izdanjima ovoga festivala i koji svakog ljeta, promovira Bihać i rijeku Unu, stavljajući ih u centar filmskog dešavanja u BiH i regiji.

 

Prošlogodišnje izdanje festivala, iako održano pod krajnje otežanim uvjetima pandemije, imalo je izuzetan odjek u čitavoj Bosanskoj krajini, ali i u medijskom životu BiH i regije. Podsjetimo, prošlogodinji dobitnici najvećih nagrada Grand Prix i Zlatna sirena bili su dugometražni igrani film „Mater“ Jure Pavlovića, dokumentarac „Bugarski san“ Srđana Šarenica i kratki igrani film „Sreća“ Nedima Karalića.

 

I u ovogodišnjem izdanju festivala, filmovi će se takmičiti u sljedećim kategorijama: dugometražni i kratki igrani, dokumentarni, studentski, turistički film, kao i u programu zvanom „Self-made film“ , posvećenom fimovima svih kategorija produciranim izvan zvaničnih oblika filmske produkcije.

 

Filmski autori i producenti, i ove godine , mogu se prijaviti na festival putem globalne filmske mreže Film Freeway/https://filmfreeway.com/BihacAvanturaFilmFestivalAvantandUna. Posebnu pažnju, direkcija festivala će posveti domaćim autorima i producentima, te se ovim putem pozivaju da uzmu učešća sa svojim novim djelima.

 

Specijalne i atraktivne projekcije će i ove godine, za građane Bihaća i mnogobrojne goste festivala, biti upriličene na rijeci Uni, tvrđavi Sokolac i Japodskim otocima. Pored filmova, bit će organiziran i niz popratnih filmskih programa – produkcijsko-lokacijski workshop posvećen razvoju praktičnih znanja u filmskoj industriji, kao i workshop posvećen kreativnoj industriji i suradnji između turističke i filmske industrije.

 

Partneri festivala su Grad Bihać, Kulturni centar Bihać, Turistička zajednica Bihaća i Nacionalni park „Una“ a podršku festivalu pruža i Vlada USK, te niz medijskih kuća iz Bihaća i BiH.

 

Obrazac za prijavu filmova možete popuniti na ovoj stranici: