Prije nekoliko sedmica u Bihaću spuštena je zasvjesa na mali jubilej Avantura Film Festivala koji je započeo 19. augusta, a pratilo ga je više od 20 filmskih ostvarenja sa međunarodnog i domaćeg nivoa. Film “Ekskurzija”, rediteljice Une Gunjak, pobrao je simpatije žirija i publike, te zasluženo osvojio glavnu nagradu Grand Prix “Unska sirena”.

Radnja filma prati Iman, koja dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli. Una Gunjak je scenaristica, režiserka i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je prvo u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School). Prije nego što se fokusirala na pisanje i produkciju, Una je intenzivno radila kao montažerka dokumentaraca i filmova.

Žiri u sastavu: Vesko Kadić, Feđa Štukan i Amira Kudumović, donio je i odluke za ostale kategorije, a za najbolji igrani film izabran je bh. film “Umri prije smrti” (Ahmed Imamović). Najbolji dokumentarni filmovi su: “Petrinja 12:19PM” (Branko Schmit) i “Kvale” (Bojan Filipović).

Mladi žiri u sastavu: Davor Sabo, Selma Gusinac i Kerim Čutuna, donio je odluke u nekoliko kategorija, a za najbolji turistički film izabran je: “Via Dinarica” (Zehrudin Isaković), najbolji self-made film je “X-man” (Sead Vegara), dok je najbolji kratki film “Očevina” (Stefan Tomić).

Direkcija AFF po prvi put nagradila je filmsku fotografiju, a privijenac “Unske sirene” u ovoj kategoriji otišao je u ruke Draganu Gajanoviću za film “Umri prije smrti”. Posebno priznanje za avanturističko-snimateljski prikaz rijeke Une uručeno je za Emilio Jandu i Amiru Nuspahiću. Priznanje za životno djelo i doprinos bh. filmskoj industriji dodjeljeno je Ademiru Kenoviću, režiseru i producentu.

Festival je prigodnim riječima svečano zatvorio Mirsad Ćatić, direktor AFF, naglašavajući važnost promocije filma i omladinskog aktivizma, te iskazao zadovoljstvo ispunjenim ciljevima koji su kompas za naredne planirane filmske aktivnosti na polju filma u gradu Bihaću.

Avantura Film Festival pratile su scenarističke radionice pod mentorstvom prof.dr. Nedžada Ibrahimovića, te drugi edukativni paneli, obilasci kulturno-historijskih i prirodnih lokacija, kao i koncerti, projekcije za najmlađe…