Na petom izdanju filmskog festivala ‘’Avant&Una’’, koji će trajati od 19. do 24. augusta u Bihaću, biće prikazano šest igranih dugometražnih filmova.

Umjetnički selektori filmskog festivala “Avant&Una” izabrali su i film ‘’Umri prije smrti’’ Ahmeda Imamovića koji svečano otvara ovogodišnju filmsku priču u Bihaću. Film prikazuje uspješnog doktora koji saznaje da boluje od neizlječive bolesti, te kreće na put. Put na kojem će se pokušati obračunati s greškama iz svoje prošlosti i popraviti ih.U crnohumornom procesu organizovanja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka.Priča o potrebi čovjeka da preispita svoja djela i postupke dok je živ. Podukciju potpisuje Samir Smajić, a u filmu glume: Adnan Hasković, Mona Muratović, Aida Bukva, Almir Kurt, Milan Pavlović, Miki Trifunov, Minka Muftić, kao i Rade Šerbedžija.

Ahmed Imamović rođen je u Sarajevu, gdje završava režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Režirao je film o Prvom Sarajevo Film Festivalu 1995., učestvovao je u produkciji filma Ademira Kenovića Savršeni krug i u filmu Michaela WinterbottomaDobrodošli u Sarajevo. Imamović je kao svoj diplomski film režirao kratki film 10 MINUTA koji je osvojio Nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2002. godine, Nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu, kao i druge nagrade.

Umjetnički selektori festivala ističu da kako je ovogodišnja selekcija dugometražnih igranih filmova bila izuzetno uspješna: dva filma su svoje premijere imale na nedavno održanom Pulskom festival, dok svi ostali imaju svoje svjetske ili bh. premijere na predstojećem SFF-u.

Filmski festival u Bihaću “Avant&Una” ima takimičarski karakter i filmovi koji će prikazavati na njemu  konkruriraju za više nagrada, uključujući i Grand Prix “Unska sirena”.