Šahin Šišić, rodjen u Višegradu 16.02. 1961. Nakon gimnazijskih dana u Sarajevu, apsolvira Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu (1983-88). Za prvi autorski film ”Margina 88” dobija: “The Golden Fipa Award at Cannes” u Francuskoj, 1989. godine. Za vrijeme rata u Sarajevu, 1993 godine snima film ”Planeta Sarajevo”, koji je više puta nagrađivan, u Isfahanu Iran dobija dvije zlatne medalje, u Montecatini Italija nagradu AIDO, našao se na listi Top 10 filmova na Sydney Film Festivalu (1996), te kao remek djelo od Herald Tribune International (1994).


Kao direktor fotografije, D.O.P, radio je četiri cjelovečernja igrana filma:
Sex – Partijski neprijatelj No1” , ”Sevdah za Karima” , ”Body Complete” i ”Crossroads”. Napisao je scenario “Život iz druge ruke” za dugometražni igrani film, koji je nagrađen na filmskom marketu u Bukureštu (2012).

Renomirani je fotograf i izlagao je u galerijama i muzejima u više zemalja, a posjeduje i kolekciju od 30.000 fotografija o životu Roma, nastalu kao šestogodišnje putovanje sa Romima u bivšoj Yugoslaviji.

Značajnije izložbe: ”E romenge fotografije” , ”Portret Nizozemske”, ”Muha u avionu” , ”Keep Moving My Friend”

Trenutno radi na dugometražnom dokumentarnom filmu o Amsterdamu, kao i na filmskom projektu u razvoju “Srebrenica: Život protiv smrti”

Šahinova ljubav prema filmu i fotografiji inspiriše ga da dodirne ljudsku dušu, pronađe ljepotu u svakoj situaciji. Njegov rad ima snažan osećaj kompozicije i forme, pokazuje život ljudi i emocionalno kontaktira sa svima kroz objektive svojih kamera. Često vidimo ogledalo skrivenog melanholičnog svijeta gdje Šahinovi filmovi i fotografije pričaju svoju priču.

Živi i radi u Bosni i Holandiji.