Franci Zajc


Rođen 1945. godine u Ljubljani, doajen je filmske produkcije u Sloveniji, čiji opus doseže preko stotinu televizijskih i filmskih naslova od kojih su mnogi oblikovali i utemeljili slovenačku kinematografiju, ali i kulturu uopšte. Početak njegove karijere bio je okrunjen projektom koji se i dan danas smatra jednim od najuspješnijim televizijskim dostignućima u Sloveniji, a radi se o ”Dekameronu” (1970/1971) internacionalnoj koprodukcijskoj seriji zasnovanoj na Bokačovim satiričnim pričama.

Godine 1967. Zajc počinje raditi na Radioteleviziji Ljubljana, koja je bila dijelom Yugoslovenske Nacionalne Televizije. Nakon ”Dekamerona”, Zajc sarađuje sa režiserom Matjažem Klopčičem, te producira igrani film ”Jesenji cvat” (1972/1973) po noveli Ivana Tavčara, i to je bio njegov prvi susret sa filmskom produkcijom za velika platna. Godinu dana kasnije sarađuju na igranom filmu ”Strah”. Za vrijeme obnašanja funkcije direktora nezavisne produkcijske kuće Arsmedia producira film ”Triptih Agate Schwarzkobler” (1996) , kao i ”Ljubljana je ljubljena” (2005). Na pragu 1980. godina postaje glavni producent kulturno-umjetničkog programa TV Slovenija.

U periodu od 25 godina nezavisne slovenačke kinematografije Zajc je producirao preko 50 filmskih naslova – dokumentaraca, dugometražnih filmova, serijala, serija za šta je bio nagrađivan u Sloveniji, ali i izvan njenih granica. Kada su u pitanju popularnost i nagrade, njegovi najistaknutiji filmovi su : ”Poker” (2001), ”Slatki snovi” (2001), ”Pjetlov doručak” (2007), ”Šangaj” (2012).