Direkcija filmskog festivala u Bihaću „Avant&Una“ ima čast da najavi bosanskohercegovačku premijeru filma „Nečista krv – greh predaka“, koji se sa nestrpljenjem očekuje u čitavoj regiji. Film će biti prikazan 24.08. na Open Airu Preminger i istovremeno sa premijerom filma u Beogradu.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Nečista krv – greh predaka snimljen je na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojislava Nanovića (1922–1983), nastalog po motivima djela Bore Stankovića (1876–1927), koji su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković. Film je režirao Milutin Petrović. Dok u filmu glavne uloge Dragan Bjelogrić, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Marko Grabež, Nela Mihajlović, te bh. glumac Feđa Štukan. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio repliku Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Film je nastao u produkciji This and That Productions.