Ovogodišnji žiri Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ u kategoriji dugometražni igrani i dokumentarni film činit će književni, filmski kritičar i scenarist Nedžad Ibrahimović, producentica Anita Juka, te rediteljica i kreativna producentica Branka Bešević Gajić. Ovaj žiri dodjeluje tri nagrade: Grand Prix „Unska sirena“, kao i nagrade za najbolji dugometražni igrani i dokumentarni film. Filmski festival „Avant&Una“ ove godine održava se po četvrti put i nastao je iz potrebe da Bihać i ovaj dio BiH dobiju kvalitetan filmski sadržaj, te i u funkciji promocije prirodnih ljepota ovoga kraja.

Festival organizira UG Bosland u suradnji sa lokalnom zajednicom – Gradom Bihaćem, Nacionalnim parkom „Una“, Turističkom zajednicom Bihać i Kulturnim centrom Bihać. Festival podržavaju Vlada USK, te Fondacija za kinemografiju FBiH.

Nedžad Ibrahimović

Završio je Pedagoški fakultet u Osijeku i televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Holandija). Objavio je knjige pjesama Mala povijest smrti i pisanja (2016) i Obiteljske i druge strašne pjesme (2021), romane Inkapsulirana tijela (2014), Kuća Teodore K (2019) i Inkapsulirane duše (2021), knjigu putopisnih eseja O poeziji, pticama i drugim varkama (2011) i knjigu filmskih eseja Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012).

Za knjigu Obiteljske i druge strašne pjesme dobio nagrade Risto Ratković i Avdina okarina za najbolju knjigu pjesama u regiji u 2021. godini. Na UW Washington u Sijetlu predavao Južnoslavenski film i Južnoslavenskuknjiževnost.

Anita Juka

Rođena u Zagrebu 1979. godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Splitu. Godine 2003. osniva 4film d.o.o. produkcijsku kuću gdje radi kao producentica na projektima što uključuje dokumentarne, igrane, animirane filmove i razne medijske kampanje. Producirala je najuspješniji hrvatski dokumentarac „Što sa sobom preko dana“, rediteljice Ivone Juka, koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima. Njeni ostali uspješni dokumentarci su: “Panj pun olova“ redatelja Branka Schmidta i “Vrt plavih ruža” redatelja Mladena Santrića. Anita je također vrlo uspješna producentica i ko-producentica igranih filmova među kojima su “Tu” (by Zrinko Ogresta) koji je osvojio mali kristalni globus – Specijalna nagrada žirija na 39. Karlovym Varyima IFF, Grand Prix na 9. Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu, nagradu kritičara na 26. festivalu mediteranskog filma Montpellier. Članica je odbora Europske filmske akademije, ujedno i prva hrvatska producentica koja jeostvarila tu ulogu. Angažovana je i kao vanjska stručna saradnica za temu filmske industrije za magazin Forbes Hrvatska.

Branka Bešević Gajić

Nagrađivana filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, kreativna producentica i scenaristica. Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i doktorirala je na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima te snimila interaktivni film na temu partnerskog nasilja. Kao filmska redateljica ima status samostalnog umjetnika Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Ostvarila se kao filmska autorica kako u Hrvatskoj, Srbiji, cijeloj regiji i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij. Reditelj je u MS-Film produkciji, gde potpisuje režiju na na dokumentarnom filmu Svedočanstva (2020) i igranom filmu Milojev dar (2021).