Četvrti međunarodni filmski festival u Bihaću ove godine se održava u periodu od 20. do 25. augusta. Prijave za filmove su otvorene i filmski autori i producenti iz BiH, regije i svijeta svoje filmove za sve kategorije mogu slati do 15.07.2022. godine putem globalne filmske aplikacije Film Freeway.


„AVANT&UNA“ je međunarodni filmski festival koji se održava u Bihaću i već je postao jedan od najprepoznatljivijih novijih festivala u BiH i regiji. Na festivalu se prikazuju dugometražni i kratki igrani filmovi, dokumentarni, historijski i retro filmovi, studenski filmovi i dječji programi. Festival je takmičarskog karaktera u svim kategorijama.
Glavna grada festivala je Grand Prix „Unska sirena“, koju je prošle godine dobio hrvatski film „Plavi cvijet“.
Ciljevi ovoga festivala su međunarodno mapiranje grada Bihaća kao novog filmskog centra sa socijalnom osjetljivošću, humano etabliranog i ekološkog grada sa svjetski vrijednim prirodnim ljepotama i potencijalima otvorenog i atraktivnog filmskog poligona. Cilj je daljnje etabliranje i pozicioniranje festivala u međunarodni kalendar filmskih festivala, te afirmacije domaće filmske, kreativne i turističke industrije.


Kulturni Centar Bihać će biti mjesto direkcije festivala i projekcija filmova, ali će se jedan dio programa prikazivati i na otvorenom, koristeći ljepotu rijeke Una i srednjovjekovnog grada Sokoca.

Festival producira UG ”Bosland”.