Večeras su svečano dodjeljene nagrade trećeg Bihać Avantura Film Festivala “Avant&Una”. Naš mladi žiri radio je u sastavu: Jelena Stojaković, Irma Zukić I Mirko Ilibašić, i oni su donijeli sljedeće odluke:

U katogoriji “self made filma” nagradu dobija: ”Starine”, rediteljice iz Egipta, Reham Eman. Iako realizovan u skomnim produkcijskim uslovima, autorica filmskim jezikom se bavi temom starina u zemlji bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa i ograničenih sloboda.

U kategoriji “turistički film” nagradu dobija: ”Oaza u kamenu” Boška Perice (BiH). Žiri je izabrao ovaj film zbog predivne interpretacije, bogatog sadržaja i bajkovite prirode Ljubuškog.

U kategoriji najbolji kratki igrani ili dokumentarni film nagradu dobija: ”Guska i jarac” Sare Ludoški Hodak (Hrvatska). Film je proglašen za najbolji, jer prikazuje realne sudbine dvoje mladih ljudi u današnjem vremenu, a istovremeno ostavlja mogućnost razrađivanja teme i snimanja dugometražnog filma.

Specijalno priznanje direkcije Bihać Avantura Film Festivala “Avant&Una” ide u ruke: dugometražni igrani/interaktivni film “Odluka” Branke Malešević. Direkcija festival ovo specijalno priznanje daje autorici za inovativno istraživanje o novim mogućnostima filmske umjetnosti u kojem naracija ostaje temelj, ali se primjenjuju novi tehnološki postupci.

Nagrade u kategorijama najbolji dugomatražni dokumentarni film, najbolji dugometražni igrani film i Grand Prix “Unska sirena” dodjeljuje žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Klara Mucci i Jasmin Duraković.

Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film dobija: ”Skok Anđela”, Francoisa Lunela (Francuska-BiH). Film govori o mladima u Bosni i Hercegovi i koji su, nakon rata, prepušteni sami sebi. Snažnim filmskim elipsama, u nekoliko dramskih tokova, režiser nam udahnjuje tračak nade kako će baš te generacije prepuštenih samima sebi, biti putokaz za optimističniju budućnost.

Nagrada za najbolji dugometražni igrani film pripada filmu: ”Tako da ne ostane živa”, Faruka Lončarevića (BiH). Film je baziran na istinitom događaju. Dugim kadrovima i štedljivim dijalogom progovara o surovoj svakodnevici mlade generacije.

Grand Prix “Unska sirena” za najbolji film u cjelini pripada dugometražnom igranom filmu:“Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, produkcijske kuće „Inter film“ (Hrvatska). Film je donio jednu snažnu porodičnu dramu savremenog doba, osjećanja i razmimoilaženja 3 generacije jedne porodice, u kojoj su svi, „selimovićevski“ rečeno – na gubitku.

Nakon dodjele nagrada, na Open Air Preminger stage-u upriličena je projekcija spektakularne historijske melodrama ‘’Nečista krv – greh predaka’’ u režiji Milutina Petrovića. Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i utjecaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Film se prikazao istovremeno sa premijerom filma u Beogradu.