Večeras su svečano dodjeljene nagrade četvrtog Bihać Avantura Film Festivala “Avant&Una”. Nagrade u kategorijama najbolji dugomatražni dokumentarni film, najbolji dugometražni igrani film i Grand Prix “Unska sirena” dodjeljuje žiri u sastavu: Nedžad Ibrahimović, Anita Juka i Branka Bešević Gajić i donijeli su sljedeće odluke:

Nagrada za najbolje filmsko ostvarenje u kategoriji dugometražni igrani film Grand Prix-unska sirena dobio je film “Praznik praznine” Jasmina Durakovića, redatelja i scenariste. On svojim snažnim redateljskim slikama u filmu promišljeno posvećuje dramski krimić situiran u današnje Sarajevo. Redatelj smjelo vodi ansambl i autorski tim kroz čovjeka koji  preko knjiga koje je posudio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži i svoj vlastiti identitet. Film je kompleksan i jasan redateljsko-dramaturški koncept koji kroz preplitanje karaktera naizgled običnog čovjeka i umjetnika, na trenutak otvara utopijski prostor dobrote ujedno, ali i najmračnije stanje duše pa sve do bezuvjetne ljubavi, unatoč svemu i poslije svega, jasno i beskompromisno biraju ljudskost nasuprot ideologijama gdje od glavne uloge do sporednih, pa sve do minijatura, redatelj vješto vodi kompletan ansambl i u svakom segmentu ostavlja snažan emotivni dojam na stručni žiri ali i na sve gledatelje.

Nagradu za najbolji dugometražni film žiri jednoglasno daje filmu “Nekoć smo bili dobri” Gorana Vojnovića. Vizuelno i montažno precizan film na vješt način prikazuje kontrast prelijepih predjela Slovenije, ali i opstanak generacija koje su došle iz raznih životnih okolnosti. Vučko je prikazan kao izbjeglica za vrijeme rata u Bosni, a Leo je Italijan koji i unatoč rastavi od svoje supruge ostaje u Sloveniji i na sve načine pokušava se izboriti za egzistenciju kako bi ponovo bili skupa. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje egzistencije i borbe za opstanak porodice kada čovjek bude spreman na sve. Upečatljiva redateljeska obrada priče koja ne ostavlja nikoga ravnodušnog.

Kada je u pitanju kategorija dokumentarnih filmova, festival ove godine dodjeljuje nagradu za najbolji kratki dokumentarni film i to Goranu Dujakoviću za film ‘’Sestre’’.

Film koji ostavlja izuzetan doprinos dokumentarnom žanru, gdje su akteri dovedeni u realnu životnu situaciju gdje se bave svakidašnjim uobičajenim obavezama u kojima međusobno (odnosno sa svojom okolinom) komuniciraju. Ozbiljan autorski pristup  ostavlja na gledaoca snažan umjetnički dojam gdje se poistovećujemo sa glavnim junacima i ustrajnosti glavnih likova. Redatelj stoga u početku prati aktere u raznim svakidašnjim obavezama, sve dok ne prestanu postati svjesni prisutnosti kamere gdje se počinju emotivno otvarati na pravi način.

U kategoriji dokumentarni dugometražni film, jednoglasnom odlukom stručni žiri dodjeljuje ravnopravnu nagradu filmovima  “Skroz Sarajevo” Nenada Đurića i “Svjetlo Sarajeva” Srđana Pekića

Muzički filmovi koji ostavljaju izuzetan doprinos dokumentarnom žanru gdje se brišu granice između dokumentarnog i igranog pristupa jer ne sadrži samo proces intervjua i kadrove u kojima glumci razgovaraju okrenuti prema kameri, odgovarajući na pitanja, već su akteri dovedeni u realnu životnu situaciju gdje međusobno komuniciraju i time ostavljaju snažnu emociju na publiku.

Žiri u kategoriji kratkog, turističkog i self-made filma činili su Đurđa Vukašinović, Elmir Krivalić i Magdalena Živaljić Tadić, a donijeli su sljedeće odluke:

Nagrada za najbolji kratki igrani film odlazi u ruke Dinki Draganoviću za film ”Djeca na Mjesecu”. Film je svevremen i sveprostoran, aktuelan i na univerzalan način govori o tome kako, naizgled, bezazlena igra postaje najveća noćna mora. Igra gasi mlad život, a drugi će osuditi na privremeni, ali dugogodišnji zatvor i doživotni prijekor društva. Glumačka igra je tačna, precizna i odmjerena, fotografija odlična i savršeno s uklapa u bezizlaznu situaciju u kojoj su se našle tri tinejdžerice. Unutrašnja dramaturška struktura prožeta je trilerskim situacijama koje drže pažnju gledaoca, do sjajno kreiranog klimaxa, s kojim se film završava.

U kategoriji najbolji turistički film, nagradu je dobio ”Fort-Net”, redatelja Zdravka Terkeša. Prema mišljenju žirija, film na vrlo suptilan, prezentan i dinamičan način prikazuje izuzetne turističke destinacije i budi socijalnu potrebu biti dio bogatog historijskog naslijeđa, ali i postati dio netaknute ljepote jednog prostora. Pored dokumentarističkog, film ima artistički pristup pezentaciji neospornog turističkig potencijala, koji prikazuje prostor bez ikakvih granica.

Bihać Avantura film festival ‘’Avant&Una’’ ove godine dodjeljuje specijalno priznanje za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini i to velikanima – filmskom reditelju i publicisti Vesku Kadiću i glumcu Senadu Bašiću. Obojica su ostavili i ostavljaju neobrisiv trag u filmskom svijetu, stoga im im je u ime festivala uručeno specijalno priznanje.

Specijalno priznanje direkcije festivala za ulogu u filmu ”Švedsko srce moje majke” dobila je glumica Faketa Salibhbegović-Avdagić, dok je posebno priznanje publike dobio film ”Leto kad sam naučila da letim”, emotivna, vedra i duhovita priča sa sunčanog Jadrana u režiji Radivoja Andrića.

Nakon dodjela nagrada na Open Airu Kulturnog centra održana je projekcija novog filma Pjera Žalice ”Praznik rada”, crnohumorna drama o potrazi za istinom koja oslobađa, ali često i boli. ”Praznikom rada” svečano je završeno ovogodišnje izdanje našeg festivala.