Umjetnički selektori filmskog festivala “Avant&Una”, koji će trajati od 19. do 24. augusta u Bihaću, u uži krug dokumentarnih filmova izabrali su i film “Ekskurzija”.

Una Gunjak, dobitnica nagrade Evropske filmske Akademije za kratki film “Kokoška”, ove godine ima gala premijeru na Sarajevo Film Festivalu sa filmom ‘’Ekskurzija’’ koji će također biti prikazan i na Avantura film festivalu.

Ekskurzija je priča o tinejdžerici Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen razred sprema za ekskurziju povodom završetka osnovne škole. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, djevojka se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli. Produkciju potpisuju Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (pro.ba, BiH) u koprodukciji sa Jelenom Mitrović (Baš Čelik), Sinišom Juričićem (Nukleus Film, Hr) Garyjem Cranerom iz Mer filma (Norveška) i Francoisom Morissetom iz Salauda Morisseta (Francuska).

Una Gunjak je scenaristica, režiserka i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je prvo u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School). Njen nagrađivani film ‘’Kokoška’’ je prikazivan na 270 festivala širom svijeta, osvojivši više od 70 nagrada.