Dugometražni igrani film „Sirin“, koji je režirao crnogorski režiser Senad Šahmanovića, ove godine će imati svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu. Film prati Natali, parišku advokaticu, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasljedstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti i samoj sebi. U pisanju scenarija pored Senada Šahmanovića, učestvovao je i Klaudije Botino, autor fotografije je Aleksandar Jakonić, a montažu potpisuje Tomislav Pavlić.


Senad Šahmanović završio je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, magistarske studije upisao je u Sarajevu na Akademiji scenskih umjetnosti. Najveći uspjeh postiže sa filmom „Umir krvi“ koji je prikazan na preko 50 međunarodnih festivala širom svijeta, koji je osvojio brojna međunarodna priznanja od kojih se ističe Grand Pri na prestižnom festivalu u Drami – Grčka. Nakon toga slijede nagrade na festivalima u Banja Luci, Skoplju i Prištini. Od 2015. godine zaposlen je na poziciji reditelja u RTCG, gdje je realizovao nekoliko igrano-dokumentarnih formi, uključujući dva igrano-dokumentarna serijala.

Filmski festival u Bihaću “Avant&Una” ima takmičarski karakter i filmovi koji će prikazavati na njemu konkruriraju za više nagrada, uključujući i Grand Prix “Unska sirena”.