Bihać Avantura Film Festival “Avant&Una”, osim atraktivnih projekcija na otvorenom i nagrada za najbolje filmove, organizira niz drugih pratećih programa kao što je tematski skup posvećen posljedicama pandemije na filmsku i turističku industriju, lokacijski shooting za filmske producente u nacionalnom parku „Una“, konkurs za razvoj filmskog projekta na temu avanture i putovanja, edukativne radionice za pripremu i realizaciju filmskih projekata

Drugi Bihać Avantura Film Festival „Avant&Una“ bit će održan u periodu 05-09. augusta ove godine. Iako pod krajnje nepovoljnim uvjetima uzrokovanim pandemijom COVID-19, direkcija festivala odlučila je se da festival bude održan, uz prilagođavanje trenutnoj situcaciji u vezi prisustva korona virusa, kao i mjerama kriznih štabov i preporukama zdravstvenih institucija u Federaciji BiH.

Nakon što je prošle godine imao svoj uspješan start i programski se uobličio kao tematski i žanrovski međunarodni festival sedme umjetnosti posvećen avanuturi i putovanju, ove godine Bihać Avantura Film Festival bit će u znaku dešavanja u prirodi i prostorima kulturno-historijskog nasljeđa Bihaća i Krajine. Tako će većina programa biti održana u otvorenim prostorima i uz poštovanja ograničenja broja posjetilaca na njima.

Programske cjeline ovogodišnjeg festivala su: dugometražni igrani film, Final Cut, kratki film, dokumentarni film, dječji i studentski film, turistički film i „self made film“. Za svaku od ovih selekcija bit će dodijeljena prikladna nagrada , dok najbolji film iz svih kategorija dobija Grand Prix festivala  „Unska sirena“.

Direkcija festivala poziva i autore iz BiH koji imaju svoje nove filmove da ih prijave do 22.07. ove godine  na mail: info@avanturaff.info.

Stručni žiri bit će sastavljen od istaknutih filmskih radnika iz BiH, regije i svijeta i njegov sastav direkcija festivala bit će uskoro objavljen.

Osim filmova, Avantura Film Festival organizira niz drugih pratećih programa od kojih izdvajamo: tematski skup posvećen posljedicama pandemije na filmsku i turističku industriju, lokacijski shooting za filmske producente u nacionalnom parku „Una“, konkurs za razvoj filmskog projekta na temu avanture i putovanja, edukativne radionice za pripremu i realizaciju filmskih projekata, prateća muzička dešavanja i gastro eventi.

Festival organizira „Bosland“, na čelu sa direktorom festivala Mirsadom Ćatićem i umjetničkim selektorom Jasminom Durakovićem, uz partnersku potporu koju pružaju: Grad Bihać, Vlada USK,  Kulturni centar Bihać, Turistička zajednica grada Bihaća, Nacionalni park „Una“ , Fondacija za kinematografiju kao i brojni sponzori i prijatelji festivala.