Direkcija festivala će večeras na svečanom otvaranju dodjeliti počasne nagrade za 2021. godinu, a dobitnici su:

Nenad Dizdarević – za autorsko-rediteljski i akademski doprinos bh. kinematografije

Filmski redatelj, scenarist, producent i profesor filma iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Autor je brojnih filmskih ostvaranja, između kojih se izdvajaju dugometražni igrani filmovi: Gazija (1981), I to će proći (1985), Stanica običnih voova (1990) i Magareće godine (1994). Dobitnik je mnogih značajnih domaćih i međunarodnih nagrada za svoje filmsko stvaralaštvo. Njegov najznačajniji film, Magareće godine (1994.), bio je bosanski kandidat za Oscara 1995. te dobitnik više međunarodnih nagrada, između kojih i Zlatne palme na festivalu mediteranskog filma u Valenciji. On je suosnivač sarajevske Akademije scenskih umjetnosti kao i suosnivač Sarajevske filmske akademije. Bio je i predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH.

Sulejman Mulaomerović – za snimateljski doprinosu u razvoju tv i fimlsko stvaralaštva

Dugodišnji je snimatelj i reporter TV BIH, koji se u svojoj karijeri iskazao na razne načine kao vrsni poznavalac svog posla. Radio je na mnogim TV projektima, od reportaža do drama, TV filmova i serijskih projekta. Svoj veliki i nesebičan doprinos je dao posebno tokom rata u BiH, gdje se slobodno može reći da je snimio veći dio rata u BiH. Njegovi snimci iz Sarajeva i ostalih dijelova BiH su obišli cijeli svijet. Sulejman Mualomerović je nosilac i mnogih ratnih priznanja kao npr. plakete „Bosanski stećak“, te je proglašen i najboljim RATNIM REPORTEROM 1992. godine. Tri puta ranjen, što ga nije omelo da nastavi svoju uspješnu karijeru snimatelja sve do danas. Tokom rata radio je sa mnogim poznatim stranim novinarima, a između ostalog i za korporaciju WTN.

Senad Zulić Bijeli (1954-2019) – postuhumno prizanje za razvoj turizma i sporta u Bihaću i BiH

Ljubav prema prirodi, Uni i gradu Bihaću su mu bili velika inspiracija u životu. Njegov poduzetnički duh će ostati dugo zapisan u legendama bihaćkog sporta “Sve za svoj grad, sve za Unu” bio je njegov moto. Kao glavni inicijator prve Una regate poslije rata 1977. godine, a 1978. izvršava mjesto direktora direkcije Una regate, nakon čega kao dugogodišnji trener i selektor državne reprezentacije odlazi dva puta na Olimpijadu, 1996. u Atlantu i 2004. u Atinu. Od 1998. godine kao pionir rafting u BiH osniva prvu agenciju za avanturistički rafting koja i danas aktivno doprinosi razvoju i promociji turizma i sporta na našim prostorima.Pogledaj prijevod