Drugi po redu Bihać Avantura Film Festival održat će se u periodu od 5. do 9. augusta. Festival će biti u znaku filmova koji slave avanturu i putovanja, ali i filmsku umjetnost u cjelini.

Festival je takmičarskog karaktera i žiri za igrani film ove godine čine poznati bh. filmski i teatarski glumci Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak.

Festival će biti održan pod krajnje nepovoljnim uvjetima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa, pa je direkcija festivala fa festival bude održan uz prilagođavanje trenutnoj situaciji, kao i mjerama kriznih štabova i preporukama zdravstvenih institucija u Federaciji BiH.

Nakon što je prošle godine imao svoj uspješan start i programski se uobličio kao tematski i žanrovski međunarodni festival sedme umjetnosti posvećen avanuturi i putovanju, ove godine Bihać Avantura Film Festival bit će u znaku dešavanja u prirodi i prostorima kulturno-historijskog nasljeđa Bihaća i Krajine. Tako će većina programa biti održana u otvorenim prostorima i uz poštovanja ograničenja broja posjetilaca na njima.

Programske cjeline ovogodišnjeg festivala su: dugometražni igrani film, Final Cut, kratki film, dokumentarni film, dječji i studentski film, turistički film i „self made film“. Za svaku od ovih selekcija bit će dodijeljena prikladna nagrada , dok najbolji film iz svih kategorija dobija Grand Prix festivala  „Unska sirena“.

Osim filmova, Avantura Film Festival organizira niz drugih pratećih programa od kojih direkcija izdvaja: tematski skup posvećen posljedicama pandemije na filmsku i turističku industriju, lokacijski shooting za filmske producente u nacionalnom parku “Una“, konkurs za razvoj filmskog projekta na temu avanture i putovanja, edukativne radionice za pripremu i realizaciju filmskih projekata, prateća muzička dešavanja i gastro eventi .

Festival se otvara 5. augusta na drevnoj kuli Sokolac iznad Bihaća.