Aplauz za produkcijsku ekipu filma “Skroz Sarajevo”

Sinoć su u Muzeju Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću, prikazana filmska ostvarenja „Skroz Sarajevo“ i „Svjetla Sarajeva“, koji su svoju svjetsku premijeru imali na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Bišćanima se predstavio dio produkcijskog tima „Skroz Sarajevo“: Nenad Đurić (režiser), Omar Kuštrić (producent) i Imran Đurić (asistent režije i montaže), koji su iskazali zadovoljstvo dolaskom u Bihać i zahvalnost publici na podršci, te pozitivnim komentarima. Ovo je muzičko-dokumentarni film o sarajevskom rock and roll bendu Skroz. Film govori o frontmenu benda Adnanu Šaranu i ostalim članovima benda, njihovim počecima, ratnim iskustvima, poslijeratnim turnejama, uspjesima i neuspjesima. Na početku filma se govori o nastanku benda Skroz i onome što je značajno odredilo njegov rad – prijateljstva iz mladosti, rat i Sarajevo kao grad koji je presudno važan za
nastajanje i benda i pjesama frontmena i tekstopisca benda, Adnana Šarana. Film otvoreno govori o životnim i porodičnim problemima i iskustvima aktera, o razuzdanom životu i narkoticima kao dijelu subkulture, te ovisnosti kao važnom psihološkom, društvenom i porodičnom problemu modernog društva.

Nakon prve projekcije, prikazan je i film „Svjetla Sarajeva“. Film publiku vodi kroz hladne zimske noći, te kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja i mahale, te kroz mitove i legende vezane uz samu „Skenderiju“, dvoranu nastalu još u socijalističkom periodu. Kamera često bez cenzure zaviruje u intimu backstage-a i dočarava pripreme članova za nastup te svu napetost i uzbuđenje pred najveći samostalni koncert benda u njegovoj dugoj karijeri. Ovu vremensku kapsulu jednog sjajnog i neponovljivog isječka iz duge i zanimljive istorije Zabranjeno Pušenje poklanja svojoj publici i svim onim ljudima čije je životne priče bend pretočilo u vanvremenske pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška i jedini oslonac.