Umri prije smrti

Umri prije smrti

215 Views No Comments

UMRI PRIJE SMRTI, 2023.
Žanr: drama
Scenarij: Ahmed Imamović i Dragan Komadina
Režija: Ahmed Imamović
Igraju: Adnan Hasković, Mona Muratović, Maja Jurić, Almir Kurt, Milan Pavlović, Aida Bukva, Vlado Kerošević, Rade Šerbedžija, Miki Trifunov
Direktor fotografije: Dragan Gajanović
Scenograf: Sead Gološ
Kostimograf: Una Stjepić
Obrada tona: Predrag Doder
Muzika: Adnan Mušanović i Ena Smajić
Trajanje: 94 min
Godina proizvodnje: 2023.
Produkcija: Comprex doo Sarajevo
Sinopsis:

Kada uspješan ginekolog koji je cijeli život proživio brinući se ni za koga osim za sebe, dobije dijagnozu karcinoma u termanoj fazi, u crnohumornom procesu organizovanja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka, uključujući i neuspjeli pobačaj svoje posljednje pacijentkinje.

Biografija
Član Evropske filmske akademije od 2002. godine. Tokom rata član sarajevske grupe autora SAGA, u kojoj kao DOP ili reditelj učestvuje u realizaciji tridesetak dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Kao član ove grupe, dobitnik je kolektivnih priznanja Evropske filmske akademije (FELIX) i Britanske filmske akademije (BAFTA). Evropska filmska akademija nagradila je Ahmeda Imamovića za njegov kratki igrani film 10 minuta (2002. godina: kategorija – najbolji evropski kratki igrani film), kojim je i diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Scenarista i reditelj je igranog filma Go West. Dokumentarni, kratki i igrani filmovi Ahmeda Imamovića prikazani su na više od stotinu međunarodnih festivala, a nagrađeni na, pored ostalih, festivalima u New Yorku, Solunu, Montpellieru, Rimu… Film Go West je ukupno dobio 38 međunarodnih priznanja. Scenarista i reditelj je igranog filma Belvedere. Film je svoju svijetsku premijeru imao u MoMa (Museum of Modern Art – New York) te u konkurenciju filmskog festivala Karlovy Vary 2011. Godine. Belvedere je nagrađen sa 11 međunarodnih priznanja.
„Umri prije smrti“ je njegov treći dugometražni igrani film koji potpisuje kao scenarista i reditelj.

Date

August 12, 2023

Leave us a comment